Jesteś tutaj: Strona główna » Lampy błyskowe » SB-600 » Historia... a właściwie jej brak (Bartłomiej Muracki)
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Poprawa serwisu

Czy serwis Nikona poprawił się?

Zapisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco z wydarzeniami związanymi z polskim serwisem Nikona jak i samą stroną ZSF! (newsletter w fazie testowej)

Historia... a właściwie jej brak (Bartłomiej Muracki)
( 2 Głosy/Głosów )
Lampy błyskowe - SB-600
czwartek, 19 listopada 2009 17:23

lampy błyskowe Jakiś czas temu zepsuła mi się lampa. Opisałem syndromy i wysłałem maila do jednego z brytyjskich serwisów - uszkodzenie zostało w ciągu godziny zdiagnozowane z dużym prawdopodobieństwem. Otrzymałem również wycenę. Niestety, w przypadku wysyłki lampy, koszt naprawy wraz z przesyłką do Wielkiej Brytanii byłby zbyt wysoki (głównie ze względu na transport w obie strony). Zwróciłem się więc do serwisu Nikon Polska.

Niestety, dodzwonienie się do serwisu jest praktycznie niewykonalne, a nie jestem w stanie siedzieć przy telefonie godzinę w środku dnia pracy. 2 listopada 2009 o godzinie 11:00 wysłałem zatem e-maila:

"Od jakiegoś czasu moja lampa SB-600 zaczęła przy zoomowaniu wydawać dziwne dźwięki - silnik power zooma lampy pracuje, ale nie zmienia ogniskowej. Po chwili na LCD wyświetla się zamiast ogniskowej napis "--". Przy lekkim poruszeniu lampą, można usłyszeć jakiś hałas wewnątrz - jak gdyby coś obijało się o ścianki. Po włączeniu lampy jest ona ustawiona na 24mm, po wysunięciu dyfuzora zmienia się na 14, ale przy próbach ręcznej zmiany zooma (manual) występują wyżej opisane problemy. Pozostałe funkcje lampy działają poprawnie (błysk w manualu i TTL, funkcje CLS).
Oficjalny serwis Nikona z UK sugerował, że prawdopodobnie zepsuł się uchwyt silniczka zoomu.
Czy mogę prosić o wstępną wycenę z Państwa strony oraz określenie terminu naprawy po dostarczeniu lampy do serwisu?"

Od tego czasu, mimo kolejnego mailowego pytania, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Opisuję tę historię, bo stanowi ona doskonałą ilustrację lekceważącego podejścia serwisu do klienta. Dwutygodniowa zwłoka w odpowiedzi może wskazywać na to, że maile nie są w ogóle czytane lub część z nich ginie pośród innej korespondencji. Niezależne od przyczyny - efektem jest brak możliwości skontaktowania się z serwisem jeszcze PRZED realizacją naprawy.
Pozdrawiam, Bartłomiej Muracki

Komentarze   

0 #1 Bronekmar 2009-11-23 15:42
Na jakiego emaila pisales? Ja kontaktowalem sie z Nikonem po zarejestrowaniu sie, poprzez formularz na ich stronie. Bartek Mazur z serwisu odpowiedzial mi prawie odrazu. Napisalem do nich okolo 10 rano a kolo 12 mialem odpowiedz. Naszczescie moja lampa nie byla zepsuta tylko okazalo sie, ze byla ustawiona jako bezprzewodowa i dlatego nie swiecila.
Cytować | Zgłoś administratorowi

0 #2 majster 2009-11-23 18:04
Podejrzewam, że dostałeś odpowiedź tak szybko, gdyż Twoja lampa była sprawna, a problem wynikał z błędnego ustawienia trybu pracy. Serwisant 'skojarzył fakt' i szybko wysłał odpowiedź. W przypadku opisanym przez Bartłomieja jak widać tak łatwo już nie jest, jego mail został prawdopodobnie wysłany na koniec długiej kolejki, albo całkiem po prostu zlekceważony.
Istnieje też szansa, że serwisanci po prostu nie wiedzą jak to naprawić... niestety.

0 #3 Bronekmar 2009-11-24 14:51
moze mialem szczescie ale problem opisany przez Bartka jest jeszcze prostszy. Jesli cos grzechocze w srodku to raczej jest to jakies uszkodzenie mechaniczne. Sam jestem technikiem w HP i nie jestem w stanie ocenic co jest zepsute zanim otworze kserokopiarke. Nie wiem jakim cudem serwisant z UK po przeczytaniu emaila zadeklarowal co jest zepsute i ile bedzie kosztowala naprawa. Nie wiem co jest nie tak z Bartka lampa ale istnieje mozliwosc, ze uszkodzenie fizyczne jest efektem uderzenia w lampe albo upuszczenia jej. Jakie byloby jego rozczarowanie jesli po wysylce (drogiej) kurierem to UK dostalby wycene 3x wyzsza bo cos jeszcze wyszlo po rozkreceniu lampy.

0 #4 Bronekmar 2009-11-24 14:54
przepraszam za spamowanie ale zerknalem na moja odpowiedz z Nikona i tam jest dopisek, aby nie odpowiadac bezposrednio na emaila bo nie jest monitorowany tylko aby pisac do nich z poziomu ich strony poprzez formularz. Moze dlatego Bartek nie dostal odpowiedzi?

0 #5 Bartek Muracki 2009-11-27 12:58
Serwisant z Fixation (UK) nie zadeklarował w 100% co jest zepsute - dlatego zaznaczyłem, że diagnoza była wstępna ("z dużym prawdopodobieństwem").

Bronekmar - rozczarowanie byłoby albo nie, chodzi nie o wycenę (która już w tej pierwszej postaci była względnie wysoka - przez koszty wysyłki), tylko o komunikację, kontakt z klientem.

Możliwe, że gdzieś na stronie są jakieś dopiski. Ja znalazłem adres e-mail.

Na stronie:

http://nikon.pl/support/pl_PL/local_content/broad/459/1.html

.. stoi jak byk:

"Wszystkie pytania związane ze statusem serwisowanego sprzętu Nikon oraz cennikiem napraw należy kierować do serwisu.
Tel. (22) 460 87 60, fax (22) 460 87 38 lub e-mail: ".

0 #6 Krakus 2009-11-27 15:58
Taki adres zbiorczy (ogólny) to pewnie jak w większości firm tzw. śmietnik - czyli
trafia tam wszystko - listy ważne, mniej ważne, nieważne i spam. Być może mają jakieś filtry, które pomagają sortować listy ale bądźmy realistami wiele zależy od organizacji i procedur - jeśli są złe lub nie są realizowane to i 100 adresów nie pomoże. Być może mamy do czynienia tutaj z takim własnie przypadkiem.
Krakus

0 #7 Guest 2009-11-27 20:43
Być może - ale o mnie to obchodzi? :-) Mogą wystawić formularz jako jedyną drogę kontaktu. Jeśli podawany jest e-mail, to oczekuję że ktoś na niego (prędzej czy później) odpowie.

0 #8 Guest 2009-12-31 11:49
Cytuję Anonimowy:
Być może - ale o mnie to obchodzi? :-) Mogą wystawić formularz jako jedyną drogę kontaktu. Jeśli podawany jest e-mail, to oczekuję że ktoś na niego (prędzej czy później) odpowie.

Zgadzam się z powyższym w 100%. Albo niech daja jedyną mozliwą, bezpieczną drogę kontaktu albo dadzą dopisek jak robi wiele szanujacych się firm, że najlepszym sposobem kontaktu ze względu na to i na to jest np. oficjalny formularz dostępny tutaj. I tyle.

Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

sport Zielona Góra
ZoltySerwisFotograficzny.info nie jest powiązany z Nikon Polska i użycie nazwy "Nikon", "Nikkor" oraz "Coolpix" (i pokrewnych) ma wyłącznie charakter informacyjny
Template from Web Host Art mod by Wojciech Gąsiewski